background-image
 

 

Wat vind jij?


Je hebt als ouder vast een mening over drugs. Hieronder staat een aantal stellingen over drugs. Welke past bij jou? Klik ze aan en lees ook de feedback.

 • Ik schiet in de stress als ik een zakje met een pil vind in de broekzak van mijn zoon.
  Ouders zijn over het algemeen niet enthousiast als hun kind met drugs experimenteert, en het is daarom ook goed om erover in gesprek te gaan. 
  Kies een goed moment en spreek je kind aan op het feit dat je een pil gevonden hebt in zijn broekzak. Probeer een open gesprek aan te gaan waarin je goed luistert naar je kind, het is belangrijk om niet alleen te veroordelen. Als je openstaat voor wat voor jouw kind de voordelen zijn, maak je ook ruimte voor een gesprek over de nadelen.

  Vertel ook wat voor jou de regels en de grenzen zijn en vraag of je kind weet wat de risico’s zijn van xtc gebruik. Blijf erover in gesprek met elkaar en laat je zoon weten dat hij altijd bij jou terecht kan.
   
 • Ik vind dat experimenteren met drugs bij het opgroeien hoort.
  In de puberteit experimenteren veel pubers met van alles en nog wat. Ze zoeken grenzen op en zijn nieuwsgierig naar nieuwe dingen: bijvoorbeeld alcohol, seks en soms horen drugs daar ook bij. 
  Het is wel goed om te beseffen dat experimenteren normaal is, maar dat experimenteren met drugs niet per definitie normaal is. Maar een klein gedeelte van de jongeren gebruikt drugs. 
  Weet je bijvoorbeeld waarom je kind het doet? Wat er zo aantrekkelijk aan is en hoe vaak of met wie hij het doet? 
  Praat er over met je kind, en zorg ervoor dat het een bespreekbaar onderwerp blijft. En besef dat het gebruiken van drugs nooit zonder risico’s is. Kijk voor meer informatie ook op www.drugsinfo.nl
   
 • Ik weet zeker dat mijn kind nooit drugs gaat gebruiken.
  Zeg nooit nooit..
  Ook als je denkt dat jouw brave puber van z’n langzalzeleven nooit gaat experimenteren met drugs, is het wel goed om te praten over drugsgebruik. Bijna elke puber komt vroeg of laat ooit wel in aanraking met drugs. Door er vooraf met je kind over te praten bereid je je kind op dat moment voor. Zorg dat je op de hoogte bent en informeer je zelf. Kijk eens op www.drugsinfo.nl
   
 • Ik maak me zorgen om het vriendenclubje waar mijn dochter mee omgaat. Ze zijn ouder en gebruiken wel eens wat.
  Kinderen hebben soms vrienden waar jij niet blij mee bent. Toch is het lastig om proberen een vriendschap te verbieden. Je kunt beter kijken naar je eigen kind. Staat ze stevig in haar schoenen om om te kunnen gaan met groepsdruk binnen haar vriendenclub? Heeft ze genoeg zelfvertrouwen om bij haar eigen keuzes te blijven? Probeer daarover met elkaar te praten. Je kunt zelf ook een steentje bijdragen door oog te hebben voor welke dingen er allemaal goed gaan bij je dochter, en niet alleen te focussen op alles wat er niet goed gaat. Complimenten geven helpt ook. Blijf met je dochter in gesprek en laat haar weten dat ze bij je terecht kan.
 • Wij hebben festivalafspraken gemaakt met onze kinderen: geen drugs!
  Dat is hartstikke goed. Het is belangrijk om op tijd met je kinderen over drugs te praten en ze ook duidelijk te vertellen hoe jullie er als ouders over denken. Veel ouders maken met hun kinderen de afspraak van NIX (niet roken en drinken onder de 18 jaar), en ook over drugs kun je afspraken maken. Het is goed om het van tevoren te hebben over het festival (met wie ga je, welke bands spelen er, hoe ga je er heen?) en vragen en afspraken over drugs horen daar dus ook bij.

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl