background-image
 

 

Veelgestelde vragen


Staat jouw vraag hier niet bij? Kijk dan eens op Drugsinfo.nl of bel met de drugsinfolijn 0900-1995 (€0,10/min).

 • Mijn kind blowt, gaat hij dan ook eerder andere drugs gebruiken?
  Sommige mensen beweren dat je lichaam door het gebruik van cannabis, meer en zwaardere drugs nodig heeft. Dit klopt niet.
  Het is wél zo dat harddruggebruikers bijna altijd blowen of geblowd hebben. Maar tegelijk blijkt dat de grote meerderheid van alle mensen die blowen er voor zijn dertigste mee stopt en nooit in contact komt met andere illegale drugs.
 • XTC-gebruik lijkt steeds normaler te worden, klopt dat?
  Doordat XTC veel media-aandacht krijgt, lijkt het soms alsof iedereen XTC gebruikt. Dat klopt niet: de meeste jongeren nemen nooit XTC. Onder jongeren die veel naar festivals en dancefeesten gaan, is wel een grote groep XTC-gebruikers. Daarom denken jongeren soms dat iedereen wel eens een pilletje slikt. Hierdoor kan de drempel lager worden om zelf te gebruiken. Maar feit is: de meeste jongeren gebruiken niet. Dit kun je ook aan je kind vertellen.
 • Mijn dochter slikt wel eens XTC. Hoe zorg ik ervoor dat zij dit zo veilig mogelijk doet?

  Als kinderen al gebruiken dan helpt verbieden meestal niet meer, maar je zou wel kunnen overwegen om afspraken te maken over het gebruik. Bijvoorbeeld niet te veel (in een keer) en niet te vaak. Veilig gebruik van XTC bestaat niet, dus als ze geen risico's wil lopen moet ze niet gebruiken. Als ze toch wil gebruiken is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de risico's. Daarnaast is het belangrijk om XTC pillen altijd te laten testen, omdat de inhoud en samenstelling per pil sterk kan verschillen en dit tot onverwachte en ongewenste effecten kan leiden.

  Daarnaast kun je je dochter wijzen op websites die adviseren hoe je zo 'veilig' mogelijk kunt gebruiken zoals drugsenuitgaan.nl of hier samen met haar naar kijken.

  Het is in elk geval goed dat jullie met elkaar in gesprek blijven, hoe lastig dat misschien soms ook is. Wil je meer lezen over wat je kunt doen, kijk dan hier.

 • Ik heb een zakje met wit poeder gevonden in de jas van mijn zoon. Is dit drugs?
  Het poeder kan van alles zijn, bijvoorbeeld cocaïne of speed, maar ook waspoeder of poedersuiker. Aan de buitenkant is dit namelijk niet te zien. In een laboratorium is dit wel te testen, maar je kunt je afvragen of het handig is om (stiekem) te doen. Het beste is om in gesprek te gaan met je kind. Zeg dat je iets gevonden hebt en benieuwd bent wat het is. De kans dat een kind openheid van zaken geeft wordt meestal groter:

  -Als je niet dreigt met straf.
  -Als je laat merken dat je hem of haar niet afwijst als er sprake is van drugsgebruik.
  -Als je een goed moment uitkiest om te praten: doe het liever niet als er weinig tijd en een slechte sfeer is.
  -Als je interesse probeert te tonen voor je kind en zijn of haar ervaringen. Dit kun je doen zonder het experimenteren goed te keuren.

  Het is mogelijk dat een kind van schrik direct in de ontkenning schiet. Je kunt dan ook voorstellen om een andere keer verder te praten.

  Lees meer opvoedtips
 • Volgens mijn zoon is het gevaarlijker om alcohol te drinken dan een pilletje te slikken, klopt dat?
  Het is lastig om dit zo met elkaar te vergelijken. De hoeveelheid, je geestelijke en lichamelijke gezondheid en de omstandigheden waarin je drugs gebruikt of drinkt spelen een belangrijke rol. Maar je zoon heeft in ieder geval een punt; Alcohol is bij regelmatig gebruik schadelijker voor het lichaam dan de meeste mensen denken. Het heeft net als elke drug risico’s die groter worden naarmate er meer gebruikt wordt.

  Wil je meer lezen over dit onderwerp kijk dan eens hier of lees het hele rapport Ranking van Drugs dat het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2009 heeft uitgebracht. Het is een vergelijking van de schadelijkheid van drugs.

 • Ik ben bang dat mijn dochter onder invloed van drugs over haar grens gaat met seks.
  Van sommige middelen krijg je zin in vrijen. De kans dat je over je eigen grenzen of die van een ander gaat is dan aanwezig. Met spijt en rotgevoelens tot gevolg en soms ook soa’s of ongewenste zwangerschap. De kans is groot dat je kind daar nog niet echt over nagedacht heeft. Goed om daar als ouder over te beginnen en haar hierop voor te bereiden. Niet met een waarschuwend vingertje, maar met een luisterend oor. Tips om het gesprek aan te gaan over seks, vind je op www.uwkindenseks.nl.
  En als ze echt niet met jou hierover wil praten, verwijs haar dan naar www.sense.info
 • Hoe kom ik erachter of mijn kind drugs gebruikt?
  Lichamelijke signalen zoals rode ogen, grote pupillen, opgefokt of juist erg sloom gedrag kunnen wijzen op drugsgebruik, maar ze kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Wees alert als je kind: zich plotseling anders gedraagt, spijbelt, slecht slaapt, somber of angstig is, ineens andere vrienden heeft of zijn oude vrienden niet meer ziet. Dit kunnen signalen zijn van problemen door drugsgebruik, maar het hoeft niet. De beste manier om erachter te komen of je kind weleens drugs gebruikt, is door hierover in gesprek te gaan. De kans dat je kind hier open over is, kun je met deze tips vergroten:

  - Kies een goed moment uit om te praten: doe het alleen als de sfeer prettig is en liever niet als er weinig tijd is of als je gemakkelijk wordt afgeleid.
  - Toon interesse in je kind en zijn of haar ervaringen. De kunst is om te luisteren zonder te veroordelen. Je kunt wel rustig en duidelijk uitleggen wat jouw normen over drugs zijn.
  - Praat zelf niet te veel, maar vraag je kind wat hij of zij vindt en weet.

  Lees meer opvoedtips
 • Mijn kind gebruikt medicatie voor ADHD, zijn drugs voor hem extra gevaarlijk?
  Als je ADHD hebt, brengt het gebruik van stimulerende middelen zoals speed, cocaïne en XTC, mogelijk extra risico's met zich mee. Deze middelen werken op dezelfde systemen in de hersenen als de ADHD medicatie, wat tot onverwachte, negatieve en soms gevaarlijke effecten kan leiden, zowel geestelijk als lichamelijk. Maar ook kan de medicatie minder goed werken. Overleg met de behandelend arts is dan belangrijk. Ook kun je de Drugs Infolijn bellen (0900-1995 €0,10/min) om informatie te krijgen over een specifieke combinatie van medicijnen en drugs.
 • Kun je doodgaan als je XTC gebruikt?
  Ja, dat kan. Het gebeurt gelukkig zelden, maar soms gaat het helemaal mis als mensen XTC gebruiken. Foute pillen? Verkeerde omstandigheden? In deze video krijg je in 1,5 minuut antwoord op de vraag wat de belangrijkste oorzaak is van dodelijke ongelukken met XTC.

 • Kan ik mijn kind zelf op drugs testen?
  Dat kan, maar je kunt je afvragen of het wel handig is om te doen. Het is begrijpelijk dat je als ouder naar oplossingen zoekt wanneer je je zorgen maakt. Drugstesten creëren echter snel een sfeer van wantrouwen, waardoor de relatie met je kind kan verslechteren. Hij of zij zal minder geneigd zijn om te praten en komt misschien ook niet naar jou toe als er echt iets mis is. Bovendien geven thuis-drugstesten niet altijd een goede uitslag. Je kunt dus beter het gesprek aangaan met je kind.
 • Wat is het verschil tussen harddrugs en softdrugs?
  De middelen van lijst I van de Opiumwet worden wel harddrugs genoemd. Hasj en weed staan bekend als softdrugs. Harddrugs zijn volgens de wet gevaarlijker dan softdrugs en dat uit zich in de strafmaat. In de werkelijkheid is de grens tussen harddrugs en softdrugs niet zo makkelijk te trekken. Er zijn gebruikers van softdrugs die zoveel gebruiken dat het 'hard' gebruik genoemd zou kunnen worden. Het omgekeerde komt ook voor: ‘soft’ gebruiken van harddrugs. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die eens per jaar een keer een harddrug gebruiken.

  Slaap- en kalmeringsmiddelen vallen over het algemeen buiten de indeling in hard- en softdrugs. Ze nemen een uitzonderingspositie in omdat ze meestal op recept, als geneesmiddel, worden uitgeschreven.

  Alcohol en tabak doen in schadelijkheid en risico’s niet onder voor de harddrugs, ze worden echter meestal niet als harddrugs aangemerkt, omdat ze maatschappelijk min of meer geaccepteerd zijn.
 • Ik heb net ontdekt dat mijn kind wel eens drugs gebruikt. Ik wil dat hij hiermee stopt, wat moet ik doen?
  Probeer ten eerste rustig te blijven. Bedenk dat experimenteren bij de puberteit hoort en dat deze fase meestal vanzelf over gaat. Maar negeer het niet. Ga in gesprek met je kind. Vraag hoe vaak het gebruikt en waarom. Stel vragen over de werking van het middel en zorg dat je zelf ook wat in kan brengen. Overdrijf de risico’s niet. Maak afspraken. Ook al denk je soms van niet, het stellen van grenzen heeft wel degelijk invloed. Ook al wil dat niet zeggen dat je kind zich altijd aan jouw regels houdt. Zorg dat jouw normen over drugs duidelijk zijn en dat je kind begrijpt waarom je daar regels over stelt. Blijf betrokken, maar probeer te voorkomen dat je alleen nog maar over drugs en regels praat. Toon ook belangstelling voor andere gebeurtenissen in het leven van je kind en beloon positief gedrag.

  Wil je meer tips wat je kan doen, kijk dan hier.

 • Als mijn zoon gepakt wordt met drugs in zijn bezit, krijgt hij dan een strafblad?

  In Nederland is het gebruik van drugs niet verboden.
  Bezit, productie en verkoop van middelen die in de Opiumwet staan zijn wel verboden. Bezit van kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik wordt meestal niet bestraft. Heb je meer bij je dan een gebruikershoeveelheid dan kun je een boete krijgen, een strafblad, een taakstraf of als je heel veel in je bezit hebt zelfs een gevangenisstraf.

  Wanneer iemand een gebruikshoeveelheid bij zich heeft, kan de politie dit in beslag nemen (sepot met afstand), maar de persoon krijgt geen boete. Het in beslag nemen wordt wel geregistreerd. De naam is dan bekend bij de politie maar hij/zij heeft geen strafblad.

 • Kan mijn zoon een VOG krijgen als hij een strafblad heeft?

  Ja, als hij een strafblad heeft, kan hij in principe nog steeds een VOG krijgen.

  Als iemand een strafblad heeft en hij/zij vraagt een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aan, dan komt die aanvraag terecht bij Justis (van het Ministerie van Veiligheid & Justitie). Justis kijkt naar de aantekeningen op het strafblad en bepaalt aan de hand van een aantal zaken of de persoon, ondanks het feit dat hij/zij een strafblad heeft, wel of geen VOG moet krijgen. Die beslissing hangt af van zaken zoals; wat voor soort overtredingen / misdrijven staan er op het strafblad? Hoe lang geleden was dat? Naar wat voor functie bij wat voor bedrijf wordt er gesolliciteerd? Hoe belangrijk is het dat een persoon deze VOG krijgt? Het beoordelen van een VOG-aanvraag is dus maatwerk.

  Voor jongeren (onder de 23) die een VOG aanvragen gelden andere regels dan voor volwassenen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat jongeren onder de 23 met een strafblad niet onnodig streng beoordeeld moeten worden; daarom wordt bij deze groep alleen gekeken naar aantekeningen op het strafblad van de afgelopen TWEE jaar (in plaats van VIER jaar voor mensen van 23 en ouder), en is er veel aandacht voor de belangen van de aanvrager (bijvoorbeeld; gaat het om een VOG voor een stageplaats of voor een eerste werkplek na hun opleiding). Als er sprake is van zedendelicten en zware geweldsdelicten of een aanvraag waarvoor wettelijk een andere terugkijktermijn is vastgesteld – zoals de taxibranche – geldt de verkorte terugkijktermijn niet.

  Meer weten over de VOG?
  https://www.watdevog.nl
  https://www.justis.nl/producten/vog/

 • Mijn dochter klaagt over slecht zicht nadat ze een keer XTC heeft gebruikt. Is dit normaal en gaat het over?
  De Drugsinfo Lijn wordt regelmatig gebeld door mensen met uiteenlopende 'vreemde klachten' na, soms slechts eenmalig, XTC gebruik. Problemen met zicht (afwijkingen in kleur, vorm, contrast, bewegende deeltjes in beeld) horen daar ook bij. Soms beginnen de klachten direct nadat de pil is uitgewerkt, maar dit kan ook pas later optreden en een paar dagen duren. Het is belangrijk om goed uit te rusten en gezond te eten. Als de klachten niet overgaan of er komen nieuwe klachten bij, is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts of met het Medisch Spreekkuur Partydrugs.
 • Mijn dochter lijkt zich de laatste tijd nergens meer wat van aan te trekken, wat kan ik doen?
  Ouders denken vaak dat ze geen enkele invloed meer te hebben, maar als ouder heb je meer invloed dan je doorhebt. En natuurlijk gaan pubers desondanks over je grenzen heen en doen ze soms domme dingen, omdat ze de gevolgen van hun daden niet altijd even goed kunnen overzien. Bedenk dat grenzen verkennen ook hoort bij volwassen worden. Hulpeloos de schouders ophalen of juist extreme straffen opleggen heeft vaak weinig zin. Ons advies is: maak gezamenlijk afspraken, ook over de gevolgen als die niet worden nagekomen. Die consequenties moeten kortdurend zijn en zo veel mogelijk te maken hebben met het gedrag. Als je kind bijvoorbeeld toch te laat thuis komt, kan de consequentie zijn dat het volgend weekend niet uit mag. Wees niet bang voor conflicten, die horen bij opgroeien en opvoeden, daarvan leren kinderen ook juist om lastige situaties op te lossen. En belangrijk is ook dat je je kind beloont wanneer het wél goed gaat!

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl