background-image
 

 

Feiten en risico's

Hoewel de verschillen per middel groot zijn, is gebruik van drugs nooit zonder risico's. Voor jongeren is het belangrijk om te weten:

 • Je weet niet wat je slikt of gebruikt. Dus een drug kan sterker zijn dat je wilt of verwacht. Daardoor zijn de risico's lastig in te schatten
 • Je gaat als je drugs gebruikt hebt sneller over grenzen heen, of overmoedig worden, dit kan je kwetsbaar maken.
 • De kans op (verkeers)ongevallen is groter.
 • Drugs zijn illegaal, dus je kunt in de problemen komen met politie of justitie.
 • Sommige drugs zijn erg verslavend.
 • Als je psychisch niet goed in je vel zit, kan dit door drugs erger worden.

  Hieronder vind je informatie over verschillende drugs in het uitgaansleven. Er zijn nog meer soorten drugs. Wil je daar over lezen kijk dan eens naar het Drugs ABC op drugsinfo.nl. Wil je weten wat verschillende drugs met je doen, bekijk dan onze DrugDancer.

  • XTC
   Wat is het?
   XTC (ook wel ecstasy, X, MDMA, M of Molly genoemd) is een synthetisch middel met zowel een oppeppend als een bewustzijnsveranderend effect. XTC wordt gebruikt in de vorm van pillen, capsules en poeders. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen en zijn vaak voorzien van een afbeelding. MDMA is de werkzame stof in XTC. 

   Wat is het effect?
   Het geeft een wakker en opgewekt gevoel. Je wordt niet moe (kunt vaak uren dansen) en je beleeft muziek en kleuren anders. Daarnaast word je knuffelig van en vindt (bijna) iedereen lief. Het wordt ook wel de ‘love drug’ genoemd.

   Wat zijn de  risico’s?
   Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Hieronder vind je de risico’s die speciaal voor XTC gelden:
   • XTC kan verkeerd vallen. Je kan er draaierig of misselijk van worden, en vaak ook verward en angstig. Dit wordt ook wel bad, fout of te hard gaan genoemd.
   • Sommige mensen die XTC gebruiken voelen zich de dagen erna wat lusteloos, chagrijnig of zelfs somber. Dit wordt ook wel de dinsdag-dip of XTC-dip genoemd.
   • Als je psychisch niet zo goed in vel zit, kan het gebruik van XTC dit verergeren.
   • Door XTC gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Door de combinatie van XTC, hitte, lang dansen en te weinig drinken kan uitdroging en oververhitting ontstaan. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Sommige mensen gaan heel veel water drinken om dit te voorkomen. Dat dat ook niet altijd een goed idee is zie je in dit filmpje.
   • Hoe vaker XTC gebruikt wordt, hoe groter de kans op problemen met het geheugen, je concentratie en je stemming. Dit wordt wel beter als je stopt met XTC maar het is niet duidelijk of je weer helemaal de oude wordt.

   Is het verslavend?
   XTC is niet lichamelijk verslavend. Het is soms wel geestelijk verslavend. Veel mensen die XTC hebben gebruikt willen dat nog wel een keer meemaken en soms vinden mensen uitgaan zonder XTC niet meer leuk. Maar de meeste mensen die XTC hebben gebruikt zijn zonder al teveel moeite gestopt. Er zijn dan ook maar weinig mensen die hulp vragen bij een XTC-verslaving.

   XTC en foute pillen
   Soms lees je in het nieuws berichten over ‘foute pillen’. Dit zijn dan bijvoorbeeld pillen waarin stoffen zitten die er niet in thuis horen, waardoor gebruik extra riskant is. Maar niet alle ongelukken met XTC komen door dit soort ‘foute pillen’. Veel ongelukken zijn met name te wijten aan een hoge dosering MDMA in pillen. Tegenwoordig is een XTC-pil bijna twee keer zo sterk als tien jaar geleden.

   XTC of MDMA
   Jongeren gebruiken de termen MDMA en XTC vaak door elkaar. Wat is nu MDMA en wat is nu XTC? MDMA is de werkzame stof in XTC. In een XTC-pil hoort dus MDMA te zitten. Maar er bestaat ook een poeder- en kristalvorm van XTC. Dat wordt vaak MDMA-poeder, MDMA-kristallen of MDMA genoemd. De werkzame stof hierin is gewoon hetzelfde als in een pil: MDMA. De werking en risico’s zijn hetzelfde.

   Wat je als ouder moet weten over XTC
   Bekijk dit filmpje en je bent in 3 minuten up to date over XTC.
    
    
   Wil je meer weten over de werking en de risico’s van XTC kijk dan hier.
    
  • Coca├»ne
   Wat is het?
   Cocaïne (ook wel coke, sos, snow of wit genoemd) is een stimulerend middel dat meestal wordt gebruikt door het te snuiven. Het poeder wordt dan in een lijntje gelegd en met een kokertje, buisje of rietje in de neus gesnoven.

   Wat is het effect?
   Het geeft een opgewekt, vrolijk gevoel. Je hebt geen honger meer, krijgt heldere gedachten en een zelfverzekerd gevoel. Vaak zijn mensen die cocaïne gebruikt hebben in de overtuiging dat ze beter en scherper presteren. 

   Wat zijn de risico’s?
   Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Hieronder vind je de risico’s die speciaal voor cocaïne gelden:
   • Doordat je je vermoeidheid niet voelt ga je over je grenzen heen, je kunt oververmoeid raken en je somber en leeg voelen. Als je veel en vaak gebruikt kunnen deze gevoelens maanden aanhouden.
   • Regelmatig gebruik van cocaïne verandert je omgang met mensen. Je kunt koel, arrogant en egoïstisch worden, waardoor je sneller ruzie krijgt. Ook kan je je van alles gaan inbeelden en achterdochtig worden.
   • Als je cocaïne gebruikt, drink je vaak ook meer. Door de cocaïne voel je de effecten van alcohol minder.
   • Cocaïne vernauwt de bloedvaten, versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Mensen die al hart- en vaatproblemen hebben, lopen extra risico.

   Is het verslavend?
   Cocaïne is lichamelijk niet (of zelden) verslavend. Regelmatig gebruik van cocaïne kan wel leiden tot geestelijke afhankelijkheid. Het effect van cocaïne is kort en het contrast tussen het positieve gevoel en het gevoel erna kan groot zijn. Voel je je uitgeput en down dan zal je verlangen naar cocaïne sterk toenemen.

   Cocaïne, Coca-cola en bankbiljetten
   Tot 1903 bevatte Coca-Cola cocaïne extract. En wist je dat op 80 tot 90% van de bankbiljetten sporen van cocaïne zitten. Dit laatste komt omdat cocaïne vaak gesnoven wordt door een rietje gemaakt van een opgerold bankbiljet.

   Wil je meer weten over de werking en de risico’s van cocaïne klik dan hier.
    
  • Speed
   Wat is het?
   Speed (ook wel amfetamine of pep genoemd) is een stimulerend middel. Meestal wordt het gebruikt in poedervorm maar het bestaat ook als pil of capsule. Het wordt meestal gesnoven of geslikt.

   Wat is het effect?
   Speed zorgt voor een actief, helder, opgewekt en zelfverzekerd gevoel. Je hebt geen slaap en je hongergevoel verdwijnt. Het kan heel lang doorwerken, soms wel tot 12 uur na inname.

   Wat zijn de risico's?
   Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Hieronder vind je de risico’s die speciaal voor speed gelden:
   • Je kan van speed een flinke kater krijgen. Gevoelens van vermoeidheid, slapeloosheid en somberheid komen vaak voor.
   • Veel mensen die speed gebruiken  gaan knarsetanden en bijt- of kauwbewegingen maken en er wordt minder speeksel aangemaakt. Dit is schadelijk voor het gebit.
   • Speed vergroot het risico op bijvoorbeeld hartritmestoornissen, een hartinfarct en hersenbloedingen. Voor mensen met een zwak hart, hoge bloeddruk, suikerziekte of epilepsie is het gebruik van speed extra gevaarlijk.
   • Als je vaak en veel gebruikt kun je prikkelbaar, depressief of agressief worden. Soms leidt frequent gebruik tot verward denken, achterdocht, hallucinaties en achtervolgingswaanzin
    
   Is het verslavend?
   Van speed kun je geestelijk afhankelijk raken. Je hebt dan speed nodig om je goed te voelen.

   Speed en WOII
   In de tweede wereldoorlog kregen soldaten speed om langer alert en fit te blijven. Als het uitgewerkt was hadden de soldaten wel weer veel meer tijd nodig om te herstellen, dus het is de vraag of het zo’n slimme strategie was. 

   Wil je meer weten over de werking en de risico’s van speed klik dan hier.
  • GHB
   Wat is het?
   GHB (ook wel G genoemd) is de afkorting voor gamma-hydroxy-butyraat. GHB is verkrijgbaar als een stroperige, zoute vloeistof en zit vaak in plastic buisjes van 5 ml, maar het bestaat ook in poedervorm. GHB wordt meestal gedronken.

   Wat is het effect?
   GHB heeft een verdovende werking. Het zorgt voor ontspanning en het kan je een opgewekt en vrolijk gevoel geven. Angsten en remmingen verminderen en je kan er praterig van worden. Ook kan je zin in seks krijgen.

   Wat zijn de risico's?
   Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Hieronder vind je de risico’s die speciaal voor speed gelden:
   • Door GHB kun je out gaan, je verliest je bewustzijn. Het lukt dan niet om iemand wakker te krijgen.
   • GHB kan al bij een kleine dosis leiden tot braken, duizeligheid, stuiptrekkingen en tijdelijk geheugenverlies.
   • Door het gebruik van GHB kunnen je grenzen vervagen, waardoor je dan soms dingen doet die je eigenlijk niet wilt. Anderen kunnen daar misbruik van maken of er last van hebben.
    
   Is het verslavend?
   Langdurig en intensief gebruik van grote hoeveelheden GHB kan leiden tot afhankelijkheid. Als je lange tijd veel GHB hebt gebruikt, dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen als je stopt: slapeloosheid, depressie, angsten, trillingen en verwardheid. Medische hulp bij afkicken is noodzakelijk als je dagelijks gebruikt.

   GHB en out gaan
   Bij hoge dosering kun je out gaan. Dit betekent dat je bewusteloos raakt. Out gaan is gevaarlijk. Je kan stikken in je eigen tong of braaksel. Ook treden er soms ademhalingsproblemen op die levensbedreigend kunnen zijn. 
   Als je out gaat ben je overgeleverd aan je omgeving. Dat maakt je heel kwetsbaar. Je bent afhankelijk van de goede bedoelingen en de betrouwbaarheid van de mensen om je heen. 
    
   GHB in drankjes
   Er gaan wel verhalen de ronde over GHB dat in drankjes van argeloze meisjes wordt gedaan. Verkrachtingen waarbij GHB toegediend is komen voor, maar zijn gelukkig zeldzaam. Er zijn wél gevallen bekend waarbij GHB in drankjes werd gedaan, om iemand gewilliger te maken. Het is daarom zaak om altijd goed op je glas te letten. Je kunt de zoute smaak van GHB overigens meestal goed proeven.

   Wil je meer weten over de werking en de risico’s van GHB klik dan hier.
  • Lachgas
   Wat is het?

   lachgaspatronen

   Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (zie bovenstaande foto) maar op feesten wordt het soms via grote cylinders verkocht.
   Het gas wordt in ballonnen gespoten. Vanuit de ballon wordt het in en uit geademd, zodat het geïnhaleerde gas zo lang mogelijk in de longen blijft. Lachgas wordt ook als narcosemiddel gebruikt in het ziekenhuis. Dat type lachgas is van medische kwaliteit en gemengd met zuurstof.

   Wat is het effect?
   Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes. Vaak ga je je omgeving anders zien en klinken geluiden anders. Je kunt lacherig worden, vandaar de naam "lach" gas. Het effect treedt al snel op na inademing en houdt een aantal minuten aan.

   Wat zijn de risico's?
   Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Hieronder vind je de risico’s die speciaal voor lachgas gelden:
   • Door het in- en uitademen in de ballon kun je tijdelijk zuurstoftekort krijgen. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid ontstaan. Soms leidt het zelfs tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen. Wat het gevolg is van herhaaldelijk zuurstof tekort op een brein in ontwikkeling is niet bekend.
   • Bij veel en vaak gebruik is er kans op bloedarmoede en neurologische stoornissen (ten gevolge van vitamine B12 tekort).
    
   Is het verslavend?
   Verslaving aan lachgas komt weinig voor. Er zijn wel mensen die op een avond aan de ballonnen blijven zitten en niet meer kunnen of willen stoppen.

   Wil je meer weten over de werking en de risico’s van lachgas klik dan hier of lees deze factsheet.
  • 4-FA

   Wat is het?
   4-FA wordt ook wel 4-Fluor(amfetamine) genoemd of 4-FMP. Het is een (nieuwe) psychoactieve stof die voorkomt als poeder, capsule of tablet.

   Wat is het effect?
   Ongeveer een uur na het slikken begint 4-FA te werken en het duurt ongeveer 5-6 uur. 4-FA zit volgens de meeste gebruikers qua effect tussen speed en XTC in. Het geeft iets meer XTC love-gevoel dan speed, maar voelt minder “wappie” en meer stimulerend dan bij XTC.

   Wat zijn de risico's?
   Het is een betrekkelijk nieuw middel en daardoor is er nog weinig bekend over de gevolgen op de korte en lange termijn. Ongewenste acute effecten zijn ondermeer hoofdpijn en verhoging van de hartslag en temperatuur.


   Wil je meer weten over 4-FA kijk dan hier of lees deze factsheet.

Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl