background-image
 

 

Puberhersenen


Gedrag van pubers is soms onvoorstelbaar. Het ene moment heb je een verstandig volwassen gesprek met ze, het andere moment nemen ze beslissingen of risico’s die je nooit had verwacht. Hoe zit dat?

Meer riskant gedrag
In de puberteit verandert er een heleboel in het lichaam en de hersenen van een kind. De hormonen kondigen zich aan en zorgen voor veel lichamelijke veranderingen, maar ook voor nieuwe gevoelens en uitdagingen. Lustgevoelens nemen toe en ook de hang naar spanning en sensatie. Dit zorgt ervoor dat bij pubers de kans op riskant gedrag toeneemt, vooral bij jongens.

Meer invloed van emoties
In de puberteit maakt het brein een indrukwekkende groei door, die vooral zorgt voor meer denkkracht en volwassen gedrag. Deze groei gaat alleen niet overal met dezelfde snelheid. De ontwikkeling van de prefontale cortex (rationele beslissingen) en de amygdala (emoties) gaan niet gelijk op. Tijdens de puberteit is de amygdala in vergelijking met de prefontale cortex verder ontwikkeld. Dit verklaart waarom pubers soms zo gemakkelijk afgaan op hun gevoelens en niet luisteren naar hun ‘verstand’.

Als pubers te maken krijgen met emotionele prikkels, kunnen ze minder goed risico’s inschatten. ‘De rem’ (controle) werkt namelijk niet zo goed. Dat maakt de balans tussen denken en voelen wat onvoorspelbaar. Een emotionele prikkel kan bij pubers een veel sterkere reactie uitlokken dan bij volwassenen of kinderen. Als pubers ouder worden overheersen de emotionele prikkels minder sterk en neemt de zelfbeheersing toe.

Bekijk hieronder een animatie die laat zien hoe de hersenen van een puber werken als het gaat om risico’s nemen of verstandige beslissingen nemen.


Dit is een website van: hoepakjijdataan.nl